Karawana Karva

Piszesz? Rysujesz? Projektujesz? W tym dziale możesz pochwalić się swoimi dziełami. A może chcesz coś stworzyć razem z nami?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karv
Czasem wypluwam z siebie różne dziwne rzeczy - opowiadanko, spektakl albo żart.

Na początek krótkie opko.

Przypomniało mi się, że jakiś czas temu z kumplem robiliśmy sobie "ćwiczenia stylistyczne", czyli pisanie krótkich tekstów na zadany temat. W tym przypadku był to chyba horror.

Sowa

Sowa. Znowu sowa. Już nie dają spać, przychodzą każdej nocy. Najpierw dają o sobie znać cicho, niemal szeptem. Potem rozbrzmiewają z coraz większą mocą. W końcu nie mogę już ich ignorować. Budzę się, jak zwykle zziajany i zlany potem.
Nikogo nie ma, a jednak czuję, że ktoś patrzy. Choć za oknem nie ma nikogo, a dom, nie licząc mnie, jest pusty, nie jestem sam.
Sowa. We mnie. Są, odkąd sięgam pamięcią. W ciągu dnia gasną, cichną, giną w tle, przygniecione obowiązkami, sprawami do zrobienia, spotkaniami ze znajomymi. To nocne stworzenia. Wieczorami zaczynają otwierać oczy. Cicho pohukują, jakby dając znać, że są, że pamiętają o mnie, że i mi nie dadzą zapomnieć.

Im bliżej nocy, tym bardziej pohukiwanie zmienia się w huk. To już nie sugestie. To krzyk i jazgot, wrzask. Rozsadza czaszkę. Czasem proszki pomagają zasnąć. Czasem nie. Zwykle nie.

Doskonale pamiętam pierwszy dzień, pierwszy wieczór. Stara baba, wróżka czy szamanka, szklana kula, odór ziela i przypraw. Pamiętam dym, mruk i jakieś mantry. Nie wiem, czy dziś też bym tak... Chcesz pisać, tworzyć, mieć mnóstwo idei pod czachą, idź do szamanki po pomoc. Nie, dziś chyba nie. Ale może to dlatego, że dziś wiem, że to się sprawdza. I wcale nie jest przyjemnie.
To zawsze transakcja wiązana. Coś ci da, coś ci zabierze. Teraz mam mnóstwo historii. I nie mogę opowiedzieć ich, jak należy, bo stara szamanka ma moją literę. A bez kompletnego alfabetu, twórczość nie będzie skończona.

Sowa, jego mać. Nie sowa. Wyrazy. Nie mam wszystkich liter.

Awatar użytkownika
Bubeusz
xDD
Śmiszne, chociaż nie chciałbym być w skórze tego typa.
A w sumie trochę się czuję, jak bym był :|

Awatar użytkownika
Karv
A co, alt ci nie działa? :D

Awatar użytkownika
Bubeusz
Altmed chyba xD

Masz coś więcej? Bardziej sensownego może? xD Ciekawi mnie, jak piszesz np. wspomnaiane żarty, skecze, spektakle?

Awatar użytkownika
Karv
https://www.youtube.com/watch?v=HlYI9g1 ... e=youtu.be

Mam wrażenie, że kiedyś mogłem Ci ten występ wysyłać.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Tak - widziałem :D
Ale pisałeś, że chodziło o pisanie - dlatego mnie zaciekawiło. Jak się "pisze" takie rzeczy i czy masz jakiś dokument, którym chciałbyś się podzielić? Czy to już wchodzi pod tajemnicę zawodową? xD

Awatar użytkownika
Karv
Aaa, nie, to wyraziłem się niejasno. Spektakle powstają ad hoc, nie są pisane. :P

Żarty to raczej spontaniczny proces twórczy, nie mam schematu - i pewnie dlatego nigdy nie udało mi się napisać bitu standupowego.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Ale szczerze mówiąc, na Twoj standup to bym chyba nawet wziął urlop i pojechał pół Polski xD

Awatar użytkownika
Karv
Brzmi jak solidny powód, żeby kiedyś spróbować. XD

A żeby nie porzucić tematu bez kolejnych wozów karvany:
https://www.youtube.com/watch?v=Vlw75Fg ... ture=share

ODPOWIEDZ