W co gracie?
-
Drake
-
Drake
-
Borys
-
Gruby
Ekwipunek: ubrany tylko w pas, portki w biało-czerwone pasy, skórzane buty i z tkaninąna nadgarstkach. Za pasem sakwa i krótki nożyk. Pierś naga z obłym cycem.
-
Denadareth
Chociaż w stare Divinity nie grałem nigdy, podobnie to Draconis cośtam.
-
Bubeusz
-
Halom
-
Fristron
Obecnie regularnie gram sobie w Destiny 2, które z zaskoczenia wgryzło mi się w mózg kilka lat temu (uważajcie na rozdawane "za darmo" gry-usługi xD ), oczarowało pięknym designem, muzyką i fantastycznym gameplayem, a obecnie święci swój najlepszy okres w historii po dodatku Witch Queen. Ponieważ tenże dodatek mi się rozpycha, ciągle nie mogę się w pełni wgryźć w Horizon: Forbidden West, ale co do niego siadam, to jestem oczarowany. Gdzieś tam wcześniej widziałem dyskusję o tym, że świat w Zero Dawn jest za duży - śmiesznie, dla mnie z perspektywy osoby która nagrała się w openworldy typu Wiedźmin 3 czy nowe Asasyny, Zero Dawn był odświeżający bo był mały - nie powtarzali do znudzenia tych samych aktywności, tylko każda była do zrobienia po kilka razy i wszystko było stosunkowo blisko. Osobiście uwielbiam oba Horizony, bo jak dla mnie mało która gra tak dobrze robi walkę z rozmaitymi poczwarami, gdzie każda się różni, ma swoje mocne i słabe strony, i to wszystko ma ręce i nogi i wpływ na rozgrywkę.
@Karv - pytałeś o godne polecenia gry na PS4; osobiście gorąco polecam The Last of Us Part II. Gra była ostro kontrowersyjna i nie jest to nic, co można sobie puścić tak dla przyjemnego popykania, ale osobiście uważam ją za jedną z najlepszych produkcji poprzedniej generacji. Nordycki Dad... przepraszam, God of War też jest świetny, ale może być to samo co z Horizonem - to, co w dzisiejszych czasach uchodzi za umiarkowany i nie za duży otwarty świat może Cię tu odrzucić rozmiarem, bo jest porównywalny.
PS
Denadareth pisze:Ostatnie co przeszedłem to Disco Elysium
-
Elethain
Możesz spróbować combo DXVK, Lutris, Wine + Winetricks oraz Steam Proton. Najprawdopodobniej będzie działać od strzała, jeżeli przypilnujesz lub nie potrzebujesz sterowników od karty graficznej.
Na ProtonDB ma status Silver, czyli działa, ale z problemami. https://www.protondb.com/app/1017900
-
Denadareth
Muszę się zainteresować tym Songs of Conquest, będzie jak znalazł na moje Hotseat Thursdays. Tzn. jeśli ma hotseata. Ma?Fristron pisze: ↑11 maja 2022, 23:56Odpaliłem dzisiaj Songs of Conquest, wczoraj wyszło z Early Accessie. Wszędzie trąbią, że to spadkobierca Heroesów 3. Pierwsze wrażenie bardzo dobre, ale nie chciało mi się uczyć mechaniki i wkurzały mnie różnice względem H3 ("ale jak to klikam że się ruszam prawym przyciskiem myszy?!" ;P).
-
Fristron
Pograłem sobie trochę więcej i zapowiada się naprawdę dobrze (ciekawy system rozwoju miasta), ale na razie jednak skupiam się na Horizon.
-
Denadareth
Zresztą noża na gardle nie mam, rzeczy do grania w Hotseat Thursdays mam tyle, że mi starczy na jakieś trzy lata.
-
Denadareth
Kocham ten emergent storytelling, potencjał rolplejowy, historie, które same się piszą w trakcie gry. Fałszywe oskarżenie żony o zdradę, zamurowanie jej żywcem, po to by móc się ożenić z moją wnuczką. Uwiedzenie królowej Francji, skłonienie jej, by zamordowała swojego męża, uczynienie z niej kochanki i oddanie jej mojemu generałowi, gdy mi się znudzi. Antagonizowanie mojego dziedzica-karła do tego stopnia, że zacznie knuć spisek na moje życie, aresztowanie go wtedy, torturowanie, wykastrowanie i oślepienie, by nie mógł odziedziczyć tronu...
Chyba jestem złym człowiekiem.
-
Bubeusz
Zachęciłeś, chyba też pogram xD chociaż pamiętam, że przy pierwszym podejściu UI mnie odrzuciło.
U mnie bezkonkurencyjnie setki godzin wybiła Civilization V, a potem długo długo nic.
Tam też się działo, rzadko kiedy miałem takie partie, że rzeczy szły zgodnie z planem. Klasyka gatunku - jak chcę grać pokojowo to trafiam na sąsiadów psychopatów, których zwyczajnie trzeba wyeliminować, żeby móc grać pokojowo xP
Myślę, że losowość i niemal nieskończoność możliwych historii, scenariuszy, to są key factory w tego typu time consuming grach.
-
Denadareth
-
Bubeusz
-
Razzan
Niestety, jako strategia to gra niezwykle prosta, szczególnie w późniejszych fazach. Bardzo łatwo grać "tall", kilka prowincji i skupienie się na zarabianiu i budowaniu, przez co po 100 latach często mamy armię kilkukrotnie większą niż sąsiedzi. Jedyny moment, kiedy poczułem wyzwanie, to gra Sokotrą (ta wysepka na wschód Somalii), która jest władania przez Nestorian i otoczona z każdej strony przez szybko jednoczących się pogan albo arabskie imperia.
Civilization - V i VI, piątkę bardzo dobrze wspominam i dużo partyjek było rozegranych. Tylko znów - im dalej, tym łatwiej.
Z moich najdłużej grywanych: No Man's Sky, potężny kosmiczny sandbox, gdzie działam na ich wiki i opisuję odkryte planety; Divinity: Original Sin II, który wzbudza we mnie zawsze wiele pozytywnych uczuć oraz właśnie Crusader Kings.
-
Denadareth
Bardzo mile wspominam grę zorostrianami pozostającymi pod panowaniem Islamu. Potem tworzenie wspaniałego odrodzonego imperium Persów i kazirodztwo na całego
-
Halom
A u mnie top 1 Mount & Blade: Warband. Myślę, że miałbym też sporo godzin w AoE 1 i 2 no i oczywiście H3, ale w to grałem najwięcej przed erą Steama, więc brak danych
Z Civilization miałem pierwszą styczność dopiero w tym roku
-
Denadareth
-
Fristron
Wolałbym żebyś nie zadał tego pytania, bo sprawdziłem licznik godzin na PlayStation i złapałem się za głowę, ile mam przegranych w Destiny.Denadareth pisze: ↑08 lip 2022, 10:54Teraz jak są wszystkie steamy, gogi, magogi i inne, to powiedzcie mi, w jakiej grze macie najwięcej godzin zrobionych?
No ale co tu się dziwić, druga opcja poza emergent storytellingiem na wieloletnie wciągnięcie - stale rozwijana fabuła i ciągle rozbudowywana gra, której podstawowa pętla gameplayowa jest po prostu cholernie fajna. Dodać do tego społeczny aspekt który potrafi uruchomić fazy regularnego grania ze znajomymi i robią się z tego setki godzin.
-
Fristron
Może by kiedyś nimnarejsko pograć razem?
-
Denadareth
Dwa pytanka:
1) Co to jest Gloomhaven?
2) Co to za deal z tym, że Epic Game Store rozdaje rzeczy za darmo na prawo i lewo?
-
Heinreich
-
Fristron
Super planszówka z wielką nieliniową kampanią, mnóstwem postaci z czego większość trzeba odblokować za questy i naprawdę spoko mechaniką.Denadareth pisze: ↑22 wrz 2022, 22:23Rytuał Podziękowania Fristronie za informację.
Dwa pytanka:
1) Co to jest Gloomhaven?
Fortnite Epica to właściwie drukarka pieniędzy, więc firma za niego odpowiadająca postanowiła zainwestować je żeby podgryźć monopol Steama. Ściągają ludzi do swojego sklepu rozdając gry za darmo.Denadareth pisze: ↑22 wrz 2022, 22:232) Co to za deal z tym, że Epic Game Store rozdaje rzeczy za darmo na prawo i lewo?
@Hein: Właśnie tak, róbmy hype!