RPG by Yarin

Piszesz? Rysujesz? Projektujesz? W tym dziale możesz pochwalić się swoimi dziełami. A może chcesz coś stworzyć razem z nami?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yarin
Od lat młodzieńczych miałem kreatywne zapędy: wpierw muzyczne (legalnie wydana płyta i.. kaseta!), następnie PBF i ostatni etap to RPG.
Jestem autorem gier RPG, uniwersum, scenariuszy czy dodatków. Miałem aktywny blog dotyczący gry Neuroshima (moje materiały ukazały się w Gwiezdnym Piracie). Wiele moich spostrzeżeń i rozwiązań widnieje w grach innych autorów. Większość się ukazała w sieci lub w druku, setki więdną na moim wirtualnym dysku. Od około roku mocno przyhamowałem z tworzeniem pełną parą, jednak zawsze coś piszę, nawet 'do szuflady' - moja głowa wybucha, jak nie spiszę nawet 2 zdań zalążków pomysłów zupełnie z czapy.

Jestem członkiem tzw. Rodziny Fajerbola, czyli ekipy, dla których liczy się fun z robienia gier, a nie zarobek na nich. Nasze gry cechuje kilka elementów (wyjątkiem jest Edycja Kompletna Ulic Śmierci wydana przez wydawnictwo), które znane są w fandomie:
- wolimy tzw. OSR'y, niż wypasłe księgi. Czyli krótko, konkretnie, dające dużo przestrzeni dla grających, nierzadko nawet wchodzenie w rolę kreowania czy interpretacji zasad,
- prawie darmo. PDF'y są za darmo w sieci, druki mniejszych gier , które są w 90% naszą pracą (my przygotowujemy pliki pod druk, wysyłamy do drukarni, dystrybuujemy) to praktycznie koszty druku i transportu. Dodatkowa kasa szła zazwyczaj na cele charytatywne, nie robimy crowdfundingu, chociaż argumenty wskazują na to, że kampania byłaby cholernie udana,
- mnogość materiału. Większość naszych gier ma długą linię wydawniczą tworzoną w 90% PRZED premierą podstawowej gry. Wrzutki na fb, konkursu itp. są planowane nawet z kilku miesięcznych wyprzedzeniem. Zawsze wyznaczamy koniec materiałów dla danej gry — nie robimy tasiemców na siłę,
- jesteśmy samowystarczalni. Mamy w gronie osoby z pełną głową pomysłów, krytyków, potrafimy okrasić grafika i składem nasze twory, mamy korektora.

Poniżej kilka linków, gdzie znajdziecie to, co napisałem.

1. Ulice Śmierci
Moja największa samodzielna gra. Obecnie do kupienia w druku jest 2 edycja. Linki, to zbiór z 1 edycji (większość jest w 2).
https://www.drivethrurpg.com/browse/pub/14754/Yarin
https://hengal.pl/ulice-smierci-edycja-kompletna/

2. Fajerbol
Ogromna ilość materiału na bazie prostej mechaniki: dziesiątki uniwersum, scenariuszy i chyba setki mniejszych dodatków. Moje dzieła, to Bezduszna Załoga i Last Hope oraz X dodatków. Poniżej posortowane po autorze (polecam przejrzenie reszty).
https://www.drivethrurpg.com/browse.php ... in%20Bomba

3. Jagodowy Las
Pierwsza gra RPG dla dzieci w Polsce, która ukazała się szerszej publiczności. Maczałem tam palce
http://fajerboljunior.pl/?page_id=107

4. Inne
Aftrebomb Madness, Agonia, OHET i inne gry, gdzie coś napisałem do znalezienia w sieci.

Poniżej link do gry dla 1 osoby, Tunel Strachu: https://www.drivethrurpg.com/product/407994
Od razu napiszę, co tam zrobiłem: ano sprawdziłem paragrafy i potencjalne wyniki pod kątem logiki (np. brakowało paragrafu o pojawieniu się Mistrza). Sam pomysł i test był po stronie autora.

I mały bonus: niewielka, humorystyczna gra, która jest w druku dodawana do każdego zamówienia w Hengalu (zrzekłem się przychodu na rzecz wsparcia schroniska dla psów) o wdzięczny tytule O Kulcie!. Proszę, by ten PDF nie został upubliczniony, jest dla Was. To wersja RED, w druku jest YELLOW. Jest to plik pod druk, zatem u góry mamy 1 i ostatnią stronę i na dole, odpowiednio 2 i 3.

https://drive.google.com/file/d/17J33ge ... sp=sharing

p.s. - jeśli ktoś z Was chciałby fizycznie O Kulcie (forma ulotki), może napisać na priv — wyślę za koszty wysyłki, bo mam tego trochę :-)

No i tyle - obnażyłem się, można hejtować ;-)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Czad, że robisz to już na takim oficjalnym poziomie, i że masz zgraną ekipę od tego. Niech wbijają na NMN! Może opracujemy kiedyś jakiś system w uniwersum Calivanu? ;>

Mega mi się podoba to podejście "konwentowe", znaczy bierz ulotkę i w 10 minut przygotuj sesję. Wręcz obraźliwie proste zasady, pozwalające na pełne skupienie się na tym, co najważniejsze. Pamiętam, że na swoich sesjach (gł. w Neuroshimę) po jakimś czasie już sami spontanicznie wypracowaliśmy alt-system, jak nam się najlepiej gra, co wiązało się z pomijaniem 75% zasad, współczynników i mechanik :P Za to doszła kartka i rozrysowywanie pozycji graczy na "mapie".

Wiem, że to trochę przeczy idei "gry wyobraźni", ale jestem fanem wprowadzania jak największej ilości grafik i elementów wizualnych w grze. Szybki szkic np. znalezionego artefaktu robi dużo lepszy efekt niż jakikolwiek opis.

Co do broszurki "O Kulcie!", to miałbym drobną uwagę odnośnie czytelności - jednak tych czerwieni na tych czerniach się nie czyta jakoś ultra przyjemnie xD Ale klimatu odmówić nie można.

Btw. Stworzyłem kiedyś aplikację o wdzięcznej nazwie "Wróżka Edyta", która służy mi do losowania rozmaitych rzeczy, takich jak cechy fizyczne, charakter, kolory, miejsca, przedmioty, pogoda, problemy, relacje, liczby z różnych zakresów, proste "tak/nie" i wiele innych. Dzięki temu przygotowując się do sesji nigdy nie mam "blokady", bo wtedy proszę Edytę o pomoc, a próba włączenia w fabułę tego, co ona z siebie wypluje to jest bardzo mobilizujące wyzwanie, które często prowadzi do bardzo fajnych, zaskakujących efektów. Jednak jako ludzie myślimy bardzo przewidywalnie i taka odrobina losowości robi mega robotę. Natomiast tutaj są karty, kolejny pomysł mający wspierać mistrza gry :) Mogę Ci podesłać, jeśli chcesz.

Awatar użytkownika
Yarin
jestem fanem wprowadzania jak największej ilości grafik
ja tez lubię grafiki/mapy/znaczniki/figurki przy RPG oraz handouty - zwyczajnie z wiekiem stałem się bardziej leniwym chyba, jednak uważam, że opis jest ciekawszy, bo MG wyobraża sobie przykładowy artefakt TAK, a reszta może nico inaczej. I fajnie, to w ich głowie, ich wyobrażenie - to gra wyobraźni.
jednak tych czerwieni na tych czerniach się nie czyta jakoś ultra przyjemnie
dlatego w druku jest żółto-czarny i wygląda o wiele lepiej, ale nie miałem pod ręką żółtego w pdf.
Wróżka Edyta
chętnie ją zobaczę.
karty, kolejny pomysł mający wspierać mistrza gry
karty, czy zwykłe, tarota czy specjalnie stworzone pod daną grę, to znany sposób. Jest to ciekawe. Możesz podesłać.

Awatar użytkownika
Bubeusz
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Jeśli Ci się do czegoś przyda, to moja radość :)
opis jest ciekawszy, bo MG wyobraża sobie przykładowy artefakt TAK, a reszta może nico inaczej
Prawda, powszechny problem z filmem niszczącym wyobrażenia o książce. Gorzej jak rzeczony artefakt musi być opisany dość dokładnie, bo jego funkcje i działanie są istotne dla fabuły :D Chyba w takich sytuacjach najczęściej sięgam po rysunki, dokładnie taką sytuacją jest w sumie też mapa i rozrysowanie pozycji graczy.

Opowiesz coś więcej o Rodzinie Fajerbola? Jaka jest historia? Znacie się, jeździcie na konwenty i tak dalej?

Awatar użytkownika
Denadareth
Bubeusz pisze:
29 sie 2022, 11:53
Prawda, powszechny problem z filmem niszczącym wyobrażenia o książce. Gorzej jak rzeczony artefakt musi być opisany dość dokładnie, bo jego funkcje i działanie są istotne dla fabuły Chyba w takich sytuacjach najczęściej sięgam po rysunki, dokładnie taką sytuacją jest w sumie też mapa i rozrysowanie pozycji graczy.
Kłaniają się komnaty z Dzieła :P Dobrze, że dorysowałeś ten rysunek poglądowy.

Właśnie, Yarin. Co to ten Fajerbol? Nigdy nie słyszałem o tym.
Veni, rescripsi, discessi

Awatar użytkownika
Yarin
Historia Fajerbola sięga 2014 roku, kiedy to sprowokowany Skavenloft postanowił udowodnić co poniektórym członkom forum zrzeszającego twórców RPG (notabene byłej jego współtwórcą i adminem), że można zrobić grywalna gierkę, która ma proste zasady, która da się łatwo modyfikować uniwersami i to w czasie 48h. No i Skaven napisał 1 edycję Fajerbola.

Następnie zaczął nad nią pracować i wypuścił 2 edycję (2017). Jako że ta edycja od razu wpadła mi w ręce, postanowiłem poćwiczyć warsztat i stworzyć, generator nazw zUych miejsc, przedmiotów, broni. Jako że spodobała mi się idea Fajerbola: hej, masz proste zasady, możesz tworzyć co chcesz, zacząłem to czynić. Dodam do tego fakt, że ze Skavenem mi się świetnie współpracowało, no i nie ukrywam, łatwo, ponieważ ja 'tylko' wymyślałem i pisałem, a on robił korektę, redakcję i składał to w pdf'a i wrzucał do sieci.

W międzyczasie pojawiły się osoby z jego otoczenia (LARP'y i RPG) osoby, które też coś pisały i tak oto stworzyliśmy na fb grupę zwaną Kotłownią, w której sobie pracowaliśmy nad materiałami. Ja nauczyłem Skavena i innych PR'u i promo w sieci (to były piwniczaki), a oni mnie warsztatu i ogólnie tworzenia/wydawania gier od strony kuchni. Byliśmy razem w całym procesie twórczym.

Jako że świetnie nam się współpracowało, stworzyliśmy setki publikacji w niewiarygodnym tempie, a do tego za darmo w pdf, a w druku np. gra na 30 stron za 20 zł (koszty druku i transportu). Grono się powiększało, zmieniało i tak oto tworzymy jako Ekipa Fajerbola (ja wolę nazywać ją Rodziną).

Moje Ulice Śmierci nie powstałyby absolutnie w żadnej formie, gdyby nie Oni.

www.fajerbol.pl/history.html

Awatar użytkownika
Karv
No dobra, ponawiam pytanie o Tunel Strachu, bo trochę nie dowierzam. :D

Naprawdę losując w paragrafie determinującym liczbę uczestników przygody można umrzeć, losując po prostu 1, bo za wyniki 1-4 traci się 1 członka ekipy? :D

Bardzo podoba mi się koncept Ulic Śmierci, chętnie kiedyś stestuję!

Awatar użytkownika
Yarin
losując w paragrafie determinującym liczbę uczestników przygody można umrzeć, losując po prostu 1, bo za wyniki 1-4 traci się 1 członka ekipy?
No w domyśle należy wpierw wylosować ilość uczestników, a kolejne rzuty to już śmierć.
Bardzo podoba mi się koncept Ulic Śmierci, chętnie kiedyś stestuję!
Śmiało, może nawet będziesz się dobrze bawić :P

Awatar użytkownika
Karv
Raczej nie sądzę, ale sprawdzę i tak!

ODPOWIEDZ