W Pogoni za Skoczkiem
-
Denadareth
-
Jeled
Jeled był mimo wszystko zadzwiony tą hojnością, jednak niedługo odkrył, że Ledal Kanis tak jak on czci Bethemesa. Nie rozumiał on tego Nimnarejskiego kultu i dziwnych procesji z tańcami, niemniej miło mu było spotkać kogoś, z kim rozumiał się w tych kwestiach.
Nie da się opisać zdziwienia czarnoskórego wojownika, gdy dostrzegł na słupie z ogłoszeniami niewielką kartkę papieru z informacją o jego zaginięciu. Od razu po jej przeczytaniu wziął sobie za punkt honoru, by go odnaleźć. Wiedział, że jego drugie oczy - oczy jego Jastrzębia - na pewno pomogą mu go odnaleźć.
Stał przez chwilę na środku placu pod słupem z informacjami, zastanawiając się jak zacząć poszukiwania...
-
Denadareth
-
Jeled
- Pa..paaa.. Panowie..wie wy...wyyyy...baczą! – Jeled splunął na ziemię i przeklął pod nosem po appazyjsku (już bez jąkania). Dziadek ewidentnie się rozluźnił. Stuknął w ziemię swoją laską i parsknął śmiechem na to widowisko. Krasnolud natomiast cały poczerwieniał.
- Kolejny szurnięty! Idź Pan, bo śpieszę się do chałupy! Najpierw skoczki, później klauny, aż się boję co będzie za rogiem! - żachnął się krasnolud.
- Zawsze tak ma..aam, gdy spotykam nowych ludzi — wytłumaczył się szybko Jeled — słyszałem przed chwilą jak gadaliście o skaczącym wyznawcy Bethemesa. Tak się składa, że mój znajomy Ledal Kanis ostatnio zniknął. Czy to prawda, że jest w więzieniu? Możecie powiedzieć mi coś więcej o tej sytuacji?
-
Denadareth